Condensatieketel, waarom is dat zoveel beter?

Tegenwoordig worden alle nieuwbouwwoningen voorzien van een Condensatieketel (misschien wel beter bekend als de HR-ketel). In veel landen is dit zelfs bij de wet verplicht! Deze ketels zijn niet alleen de redding van uw portemonnee maar helpen ook bij het redden van het milieu. Door de condensatie techniek in deze ketels wordt het gasverbruik teruggedrongen en worden de verbrandingsresten verminderd. Maar hoe kan het eigenlijk dat deze ketels zoveel beter zijn? Lees er hier meer over.

 

Techniek

De HR-ketel maakt gebruik van condensatie, zoals u misschien al geraden had. Maar wat houdt dat nou in? Elke ketel maakt gebruik van een warmtewisselaar, het  water  stroomt langs deze wisselaar, neemt de warmte op en gaat terug naar de radiatoren. Bij een HR-ketel wordt het koude retourwater verwarmd door rookgassen; deze condenseert en geeft daarbij veel warmte vrij. De ketel zet dus veel efficiënter gas in warmte om en heeft daardoor minder gas nodig en geeft dus ook minder verbrandingsgassen.

Met een zonneboiler is het helemaal gemakkelijk besparen. Check dat hier.

Besparing ten opzichte van de gewone ketel

Natuurlijk zijn we allemaal milieubewust, maar de eerste dagelijkse zorg gaat toch uit naar de portemonnee. De codensatieketel voorziet in allebei de behoeftes. Als we een gemiddeld Nederlands gezin in een rijtjeswoning nemen dan komen we gemiddeld uit op een besparing van 15% tot 20% per jaar. Omgerekend zou dat ongeveer uitkomen op een 200 a 250 euro per jaar naar de huidige kosten. En dit kan alleen maar stijgen! Hoe duurder het gas hoe meer u bespaart als u overgaat naar een condensatieketel, u verdient de aanschafkosten dus al gauw terug.

Lees ook het artikel over energie besparen: http://www.livios.be/nl/extra/zoek-en-vind/zoek-een-bedrijf/10496-6202/borhite-bvba/partnerberichten/condensatieketel-in-2015-verplicht-een-probleem-in-appartementen/